Ubeskyttet soling kan endre hudens DNA

Husk å beskytte deg mot frie radikaler

Hetebølgen i Sør-Norge begynner i dag. Det burde også beskyttelsesprogrammet ditt gjøre, så du kan få fine sommerkvelder uten brent hud og frykt for skader.

  • Frie radikaler – mange skriver om det, men hva er det?

Frie radikaler er ikke et politisk parti. Det er enkelt forklart partikler på atom- og molekylnivå i kroppen som frigjøres og forløses under sterk sol, varme og UV-stråling.

Denne prosessen kan skade pigmentcellene i huden din. Når arvestoffet (DNA) skades, kan cellene begynne å dele seg ukontrollert – og  man risikerer  hudkreft.

En parallell: Når mat blir liggende ute i varmen, dannes frie radikaler i økende grad ved at stoffene i maten oksiderer. Maten blir harsk og bedervet.

Legg et oppskåret eple på bordet, og vent. Det blir brunt. Det er dette som også skjer i kroppen under ekstrem varme og stråling fra sola.

Red apple fruit with half and green leaf isolated on white

Kroppen vår bekjemper frie radikaler under normale forhold, men når strålingen og varmen fra sola blir intens, kan det skade cellene våre – og også vårt DNA.

Et av kroppens mest effektive forsvar mot frie radikaler er antioksydanter, kjemiske stoffer som senker hastigheten på oksidasjon av kjemiske stoffer. 

Store Medisinske Leksikon har en god artikkel her:
«Frie radikaler er potensielt svært ødeleggende fordi de reagerer og bryter ned umettet fett i cellemembraner, proteiner og arvestoff. Frie radikaler er derfor en viktig medvirkende faktor til sykdommer som hjerte- og karsykdommer og visse former for kreft.»

Les også: Slik booker du time til behandling

Hetebølge i Sør

Den neste uken blir det hett. Selvsagt bør vi utnytte finværet. Det blir lange, fine sommerdager der sola varmer til langt utover kvelden. Bare se på denne gullrekka:

Untitled-1

Kvalifiserte råd, blant annet fra Folkehelseinstituttet, handler ofte om å bruke sunt vett. Ikke vær for lenge i sola, dekk hodet og ansiktet, smør deg ofte. Alt dette er riktig og viktig.

Strålingen fra sola øker faren for hudkreft og andre sykdommer. Derfor er det  viktig å velge en solkrem eller gel som beskytter mot både UVA- og UVB-stråling.

Har du forberedt deg godt siden i vår, har du også bedre forutsetninger for å motvirke skader og tidlig aldring av huden.

Når vi vet at antioksydanter er effektive mot frie radikaler, bør kremene du bruker også inneholde dette. Kremene bør også være balansert, med riktig sammensetning av virkestoffene.

– Vi er forberedt

I dag får Clinic Quist inn ny forsendelse av hele spekteret av produkter fra Elixir, deriblant ulike fuktighetsgivende dagkremer med god solbeskyttelse, enzymer og antioksydanter.

IMG_3825

– Vi har forskjellige typer solkrem til ansikt og kropp, både kremer, spray og gel (bildet), sier Lene Quist, daglig leder av Clinic Quist.

Bestiller du en gratis konsultasjon , kan du få gode råd om hvordan du bør ivareta huden din i den sterke solvarmen.

I denne sterke sola er huden vår særlig utsatt for solskader, melasma, hyperpigmentering og rosacea. De som har problemer med acne tåler ikke sol like godt som andre.

– Vi har både behandlinger og kvalitetsprodukter som avhjelper din hudtype, sier hun.

Finn ut mer: Book time til konsultasjon

IMG_3822

– Elixir Cosmeceuticals har dokumenter effekt mot ulike hudtilstander og aldersforandringer, og hos oss får du hele produktspekteret, sier Lene Quist, som holder åpent mellom 09.00 og 16.00 på hverdager hele juli.

– Hvis noen av forståelige årsaker vil komme senere på dagen eller på lørdager, gjør vi en avtale, forsikrer hun.

Velkommen til klinikken i Skippergata 34 i Kristiansand!

Bestill time | Behandlinger | Forsiden

 

%d bloggere liker dette: