– Jeg forsøkte alle mulige behandlinger, og var nær ved å gi opp

Liz Olsen (29) har slitt i femten år med alvorlig acne. Da hun bestilte konsultasjon hos Clinic Quist var troen på at det fantes hjelp å få, ganske tynnslitt.

– Jeg har lyst til å fortelle min historie, og håper det kan hjelpe andre til å forstå at det er mulig å få hjelp, sier Liz Olsen fra Mandal.

Fra puberteten av har hun kjempet mot acne, og behandlingene hun har gjennomgått har stort sett bare ført til stress og tom lommebok.

– I dag kan jeg gå uten sminke, og det er takket være Lene hos Clinic Quist, og behandlingen jeg har fått mot acne og arrdannelse. Det er derfor jeg vil stå frem, sier hun.


Bestill time | Behandlinger | Restylane | Forsiden

Dukket tidlig opp

– Jeg var 14-15 år da de første tegnene begynte å melde seg. Min far hadde slitt mye med det da han var ung, så det ligger vel genetisk hos oss. Huden var veldig fet og oljete, og jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre.

Liz fulgte fastlegens råd om å begynne med p-piller. Men det ble bare verre og verre gjennom ungdomstiden.

– Jeg begynte å kjøpe alle disse vanlige «proaktive» hudrenseproduktene, med en helt sinnssyk skrubb, men det var veldig hardt for huden, og den virket bare mer irritert. Så jeg fulgte opp med alt du kan tenke deg av kremer og rens.

Da hun nærmet seg 18 fikk hun på eget initiativ en henvisning til hudlege.

– Jeg fikk isotretinoin. Det er et legemiddel mot alvorlig cystisk eller nodulær acne, og gis i tablettform. Jeg gikk på maks dose i syv måneder.


Massive bivirkninger

– Hvor skal jeg begynne? Du får tørre slimhinner, blør neseblod, får smerter i leddene, ekstremt tørre lepper, alt sprekker opp og huden blir utrolig tørr. Det ble bedre, og jeg fikk fin hud i ett år, men så kom alt tilbake igjen.

I mellomtiden kom de verste bivirkningene, de psykiske.

– Jeg fikk depresjon og kraftig angst. Det er velkjent at unge mennesker som får disse medisinene sliter skikkelig. Jeg opplevde det heldigvis ikke, men selvmordstanker er en kjent bivirkning ved bruk av dette legemiddelet.

Hvis Liz hadde blitt gravid mens hun gikk på isotretinoin måtte hun ta abort, var beskjeden. Fosteret ville få så alvorlige skader og misdannelser at det var ingen vei utenom.

– Hver måned måtte jeg ta både graviditetstest og leverprøver, og jeg vil nok si at rent helsemessig var dette det verste. Derfor ventet jeg i to-tre år før det ble så ille at jeg i desperasjon gikk med på en ny kur. Da var den ikke like effektiv.

Da de psykiske vanskene meldte seg igjen, hoppet hun av hele kuren.

– Jeg ble redd av det. Skikkelig redd, og har reflektert en del i ettertid over at man kan sette unge mennesker på en slik behandling, med lite eller ingen oppfølging.

Etter denne skremmende opplevelsen var det uansett game over for slike typer behandling.

Fikk brannskader

I en alder av 22 forsøkte Liz en annen vei: Laserbehandling. Det skulle bli både dyrt og farlig.

– De brant hele ansiktet mitt, og det luktet svidd kjøtt i hele rommet. Det var så vondt at jeg bare ble liggende og skjelve.

En uke etter behandling gikk hun med hele ansiktet fullt av vaselin, og sov ikke på mange dager. Kostnadene beløp seg til mange tusen kroner, likevel forsøkte Liz en annen type laser.

– Jeg gikk til en annen klinikk. Det ble dessverre ikke bedre, og jeg måtte gi opp.

Liz fikk deretter anbefalt en serie med dyre renseprodukter, og hun ble rådgitt til å kjøpe renser og kremer for totalt 5000,-.

– Dette ga meg noe bedring, men jeg hadde jo ikke råd til å bruke det, og dermed fikk jeg tilbakefall. Alt kom tilbake.

Kom på konsultasjon

De neste årene forsøkte Liz å innfinne seg med at hun var en som hadde acne, og slik var det bare. Hun følte hun hadde forsøkt alt, gått ned i antall renseprodukter, bare såpe og vann, ingenting hjalp særlig.

– Jeg forsøkte å endre kostholdet, sluttet med melkeprodukter. You name it, I’ve tried it.

En dag i fjor fikk hun et innfall, da hun hadde lest at Lene Quist fra Clinic Quist annehver fredag hadde kunder hos Harmoni Hudpleie i Mandal.

– Jeg har jevnlig fått behandling med botox for nakkesmerter og utseende, som forebygging av rynker og denslags, derfor visste jeg jo litt. Men jeg hadde ikke hørt om Lene før.

I en pause på jobb bestemte hun seg for å gå innom og be om en konsultasjon.

– Det har forandret alt. Virkelig.

Liz ble kalt inn til behandlingsrommet, og satte seg ned med dermatologisk sykepleier Lene Quist. Forventningene var på nullpunktet, men hun tenkte det bare var å prøve.


Renseprogram og Skinbooster

– Jeg spurte henne rett ut: «Hva skal vi gjøre med huden min?» Så satte hun opp et renseprogram som var noe billigere enn den serien jeg hadde forsøkt før, og hun ga meg nøyaktig de tingene jeg trengte. Ikke alt det andre. Samt noen smarte tips.

Dermed begynte behandlingen, og Lene anbefalte henne også å gjennomføre en Restylane Skinbooster-kur.

– Jeg kunne merke at hun virkelig ville hjelpe meg, og at hun ikke gjorde det for å tjene mest mulig penger. Hun møtte meg som medmenneske, og dermed valgte jeg å stole på henne.

Etter første behandling med Skinbooster ble Liz bare stående og måpe i speilet, forteller hun.

– Det var helt sykt. Jeg så bare en utrolig stor forbedring, huden var mye jevnere, hullene og porene var fylt og nesten vekk. Etter som dagene gikk ble alt mye strammere, og jeg fikk mer glød i huden.

Ikke så hun blek og gusten ut, heller, følte hun.

Økt selvtillit og forsterket selvbilde

– Det som er viktig å forstå er hvordan slike problemer med huden kan gjøre utrolig mye med selvtilliten for et ungt menneske, sier Liz.

Hun forteller om hvordan hun kunne la være å klø seg, bare fordi hun var redd for å begynne å blø.

I fem år har hun jobbet samme sted, som barne- og ungdomsarbeider, nå utdanner hun seg til frisør. Rutinene hver morgen har vært de samme:

– Ikke én dag har jeg gått på jobb eller ut blant folk uten å sminke meg. Uten å sparkle hele ansiktet.

Frem til nå.

– Jeg kan faktisk gå uten sminke. Ute blant folk. På butikken. På jobb. Uten å tenke at folk stirrer på meg og tenker: «oi.»

Livet har begynt på nytt.

Bestill time | Behandlinger | Forsiden

%d bloggere liker dette: