– Vi har kommet ordentlig under huden på hverandre
I over et tiår har Lene Quist og Mona Kallhovd samarbeidet om å tilby medisinske injeksjonsbehandlinger til kunder i Mandal. Det har ført til et varig vennskap.
– Vi begynte samarbeidet vårt for elleve-tolv år siden, forteller Lene Quist, innehaver av Clinic Quist. Lene var utdannet sykepleier, med master i psykisk helse, og hadde orientert seg mot medisinske injeksjonsbehandlinger som yrkesvei.

Frem til da var det få klinikker på Sørlandet som hadde et seriøst og bredt behandlingstilbud på området, og etter flere års erfaring fra helsevesen, sykehus og internasjonale legemiddelfirmaer hadde Lene bestemt seg. Hun ønsket å satse.
– Etter å ha vurdert flere leverandører av fillere, gikk jeg for Restylane som produsent. Det ga seg på mange måter selv, forteller hun.
I begynnelsen knyttet Lene seg til hudpleieklinikker på Sørlandet som ønsket å utvide tilbudet, og reiste mellom klinikkene som spesialist, også i Mandal.
– Der traff jeg Mona. Det var litt som å møte sin egen tvilling, vi har utviklet et holdbart og dypt vennskap. Og humoren og gleden er smittende. Jeg gleder meg nok litt ekstra til å kjøre til Mandal, da vet jeg at det blir en gøyal dag på jobb, sier Lene.
Seriøse
Legemiddelfirmaet Galderma står for distribusjon av Restylane i Norden. For å kunne bli sertifisert behandler og få lisens som Restylane-spesialist, krever de kursing og videreutdanning til spesialiseringen kosmetisk sykepleier.
– Mange andre på markedet holdt korte kurs, noen til og med bare en dag eller tre, mens nåløyet for å kunne jobbe med Restylane var langt tøffere. Utdanningen virket seriøs, også i kraft av tiden det tar å stige i gradene. Jeg søkte om å få begynne et utdanningsløp hos dem, og kom inn, sier hun.

I dag innehar Lene den høyeste sertifiseringen, Trained Restylane Master, og kan kalle seg klinisk spesialist.
Mona Kallhovd overtok hudklinikken Harmoni Hudpleie i Mandal i 2011, der Lene hadde begynt et samarbeid året før. Da var Mona 23 år.
– Jeg husker jeg tenkte: Oi. Der har du en modig dame, sier Lene.
Fant tonen
For å kunne gi kunder vest i fylket kortere vei til injeksjonsbehandlinger, hadde Lene søkt etter riktig samarbeidspartner i Mandalsregionen. Hun fant raskt ut at Mona var en god match, og fortsatte avtalen med henne som ny eier.
De to har aldri vært i tvil siden, og samarbeidet har fortsatt uten opphold siden da.
– Det var ikke så vanlig at kvinner startet en bedrift, og noe særlig bedre var det jo ikke at jeg var så ung, sier Mona og ler. Hun ikke legger skjul på at hun møtte noen kritikere på veien.
– Det er ikke så mange som ler lenger, nå, sier Lene, og gir Mona et tydelig kompliment:
Mona er en av de dyktigste forretningskvinnene jeg kjenner. Hun har forvaltet klinikken i Mandal så godt at de i dag har kunne flytte inn i nye lokaler i sentrum, og i dag har hun tre ansatte.
Mona husker godt det første møtet med Lene, og hvordan de fant tonen umiddelbart.
– Vi ønsket begge å etterleve den samme, høye etiske standarden for hvordan vi behandler kunder, og Lene kunne tilby mine kunder en tjeneste jeg ennå ikke hadde funnet rett partner til, forteller Mona.

Gjennom det siste tiåret har hun bygget Harmoni Hudpleie og fotterapi opp til å bli en sterk og levedyktig bedrift, og er takknemlig for at samarbeidet med Lene har vært så problemfritt.
– Lene og hennes tjenester utgjør et fantastisk tilskudd til min klinikk. Jeg ville ikke drømt om å bytte henne ut, hun bidrar til en fast kundemasse som snakker varmt om oss begge, sier Mona.
– Det går begge veier, sier Lene. – Jeg kommer alltid til ferdige og ryddige lister hos Mona, og kan konsentrere meg om å gjøre en god jobb.
I tykt og tynt
Utviklingen internt i bransjen og i markedet har det siste tiåret vært stor. I dag er det mange klinikker som tilbyr injeksjonsbehandlinger, og terskelen for å oppsøke en behandler har også blitt vesentlig lavere hos kundene.
– I tillegg har bransjen også blitt mer velregulert, og de useriøse aktørene er på vei ut, tror de to.
– Det er en god ting.
Kundene ønsker å gå til sertifiserte, profesjonelle, og ingen ønsker å ta sjansen på å bli feilbehandlet.
– Jeg tror kanskje det å «get work done» var belagt med en fordom, og den kommer vel helt åpenbart fra alle overbehandlede kjendiser vi har sett fra Hollywood, sier Lene.
Hun føler folk har en normalisert holdning til bransjen i dag. Det å ta vare på huden sin er jo noe alle vil. For en stund tilbake trodde jo folk at vi forandret folks utseende, ler Mona.
– Vi kan forsterke og understreke det, og produktene blir også bare bedre og bedre, sier Lene.
– Restylane har jo 26 års forskning og erfaring bak seg.

I dag er det like vanlig at menn oppsøker Clinic Quist eller Harmoni Hudpleie, som at kvinner bestiller time.
– Å ta vare på sitt eget, friske utseende og kunne velge behandlinger som demper for tidlige aldringstrekk er ikke noe folk skammer seg over å fortelle lenger, sier de to.
Kunnskapen om de ulike behandlingstilbudene er også blitt høyere hos folk flest, og publikum har forstått at den nordiske trenden ikke følger den amerikanske.
– Det har vært utrolig viktig å ha noen å lene seg på og kunne være helt åpen med, alle disse årene, sier Mona, som opplevde det trygt å kunne dra veksler på Lenes lange erfaring i bransjen.
Selv da Lene i noen år valgte å gå inn som behandler i en klinikkjede som også hadde Restylane i porteføljen, fortsatte samarbeidet med Mona og Harmoni.
– Det var udiskutabelt, i vår bransje bytter ikke kunder behandler så ofte, man følger heller ofte med behandleren. Det handler nok både om tillit og den nærheten man får i en kunderelasjon. Det er jo snakk om et medisinsk inngrep, og det handler om et menneskes utseende, forklarer Lene.
Kontinuitet i bransjen er et sterkt signal å sende ut i markedet.
– Mange av kundene vi hadde for ti år siden går fortsatt til oss. Det handler om trygghet og sikkerhet for resultatet, selvsagt. Men også om det sosiale, du åpner deg jo kanskje enda litt mer for en behandler enn for frisøren din. Vi må ikke neglisjere det aspektet, minner Lene om.
– Vi har i hvert fall åpnet oss for hverandre, sier Mona og ler hjertelig. – Det er også trygt. Du vet at det alltid er noen du kan ta en prat med, enten det handler om business eller bare vanlige venninneting.

Fortsatte samarbeidet
I 2017 valgte Lene igjen å starte sin egen bedrift, og etablerte Clinic Quist i Skippergata i Kristiansand.
– Jeg var selvsagt på åpningen den høsten, forteller Mona, for å støtte Lene og glede meg sammen med henne. Hun er nok den dyktigste jeg kjenner, ikke bare som behandler, men også som menneskebehandler.
De to kan ikke få understreket godt nok hvor avgjørende det er å gi kunden ro og tid rundt selve behandlingsøyeblikket, og hvor viktig det har vært å kunne sparre med hverandre gjennom årene.
– På en måte styrker du en persons selvbilde gjennom tjenesten du yter, fordi du ofte hjelper dem til å oppnå et riktigere bilde av seg selv, sier Lene.
Hun tenker på alle som har fått hjelp med alt fra arrdannelse og acne, til oppstramming av hud og et friskere og sunnere utseende.
– Huden vår er vårt mest eksponerte organ, og også vårt største. Vi er konstant utsatt for sol og slitasje, og mange blir overrasket over hvor mye vi kan gjøre for dem, sier Mona.
Ikke sjelden kommer kunders ektefeller eller partnere også innom dørene, enten for å kjøpe gavekort eller for å gi en verbal blomst.
– De takker oss. Virkelig. En mann kom innom med en stor blomsterbukett og takket meg for å ha «fått kona si tilbake», sier Lene.
Hun hadde slitt over tid med utvikling i huden som hun selv følte var skjemmende, og kjent seg mye eldre enn hun faktisk var.
Psykisk helsegevinst
Det var ingen tvil. Det å få oppleve å kjenne seg vital og sunn igjen, med en hud som representerte alderen, hadde gitt kunden livsgnisten tilbake. Og til slutt smittet det også over på parforholdet.

– Det kan gå på psyken løs, selvsagt. Hun hadde gått inn i en tung depresjon, og var ikke den glade jenta han hadde giftet seg med.
Nå hadde det snudd, og mannens ekte glede og takk gjorde inntrykk.
– Vi jobber virkelig med hele mennesket, sier Lene.
Mona og Lene tror de står i en bransje der takknemligheten er stor, og er derfor tilsvarende opptatt av å ta vare på kundene sine like godt som de tar vare på vennskapet seg imellom.
– Det er vel en livsstil. Vi engasjerer oss utover det vanlige, kanskje fordi vi også ser at resultatet gir så gode ringvirkninger, også for folks mentale helse, sier Lene.
Det er verdifullt, sier Mona.
De har reist sammen på utallige konferanser, kurs og seminarer, og kommer alltid tilbake både klokere og litt mer utslitt i lattermuskulaturen.
– Det er viktig å ha gode relasjoner på jobb. Vi bruker jo størstedelen av vår våkne tid på jobb. Jeg tror kanskje vi gir hverandre en backing som også smitter over på kundene.
Vi må spørre helt til slutt: Folk sier jo ikke at de går til Harmoni eller Clinic Quist, de sier at de går til Mona og Lene?
– Det er oss, det, sier de blide damene.

Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.